Systeem

 

Spel systeem oude Duiven

De oude duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld. Iedere woensdag worden de oude duiven voor een kort vluchtje zelf weg gebracht +- 20km. De duiven mogen dan samen thuiskomen. Vooraf word niet getoond. Als de doffer of duivin van 1 koppel uitzonderlijk presteert kan ervoor worden gekozen om de partner thuis te houden. Dit om te proberen de motivatie en prestatie vast te houden. 

Door de regel worden de oude duiven omstreeks kerst gekoppeld. Zei brengen dan de 1e ronde van de kwekers groot.

Voer systeem oude duiven

Het voersysteem is voor de oude en de jonge duiven exact hetzelfde , hier word tijdens het seizoen gevoerd met het Gert-Jan de Hoogh voersysteem in combinatie met Beyers recup op de kortere vluchten. Op de midfond/dagfond wordt er een vetrijke mengeling aan toegevoegd tevens van Beyers.

 

Dit voersysteem spreekt ons aan omdat het uitgaat van 3 fases namelijk.

  • De herstel fase , hierin word gevoerd met Gert-Jan De Hoogh vlieg en mogen de duiven na de vlucht goed eten om de eiwitten terug aan te vullen.
  • De opschoonfase , hierin worden de duiven licht gehouden met eiwit arm voer. Beyers recup. Hierdoor worden de duiven even gereset.
  • De opbouw fase , hierin worden de duiven klaargestoomd voor de aankomende vlucht en er word dan gevoerd met Gert-Jan De Hoogh vlieg. In combinatie met de vetrijke mengeling om de vetreserves dusdanig op te bouwen na gelang de grote van de vlucht.

Er zijn enkele aanvullingen op dit voergamma namelijk snoepzaad en de grit allerlei van Ronny v Tilburg die dagelijks een klein beetje word verstrekt. Tevens geven wij vacuüm verpakte pinda's om de duiven een extraatje te geven en na onze hand te zetten.

Jonge duiven

De jonge duiven worden volgens hetzelfde voerschema gevoerd als de oude. 

De jongen worden voor de duur van 14uur verduisterd vanaf eind maart tot de langste dag. Daarna worden de jonge bijgelicht van 5uur in de ochtend tot 23uur in de avond.

Ook zullen de jonge duiven een bepaald enting programma gaan krijgen. Dit komt neer op:

1x Paramixo 

1x Combi enting paramixo + circo

1x pokken enting

Deze entingen worden gedaan vanuit het principe dat er een degelijke weerstand word opgebouwd voor de jongen aan het echte werk gaan beginnen. 

Als de jonge aan huis goed vliegen en er komt trek op, word er een start gemaakt met opleren. Het opleren word maximaal gedaan tot een 20 a 25 km voor de jonge met de mand meegaan. 

Op jonge leeftijd worden de jonge gewend gemaakt met de reismand en verblijven hier regelmatig een dagje in.

 

Kwekers

Bij de kwekers sturen wij op zo natuurlijk mogelijk duiven houden. De kweek duiven krijgen nooit medicatie! Alleen bij problemen word er ingegrepen. Dit is gelukkig de afgelopen jaren niet voorgekomen. Wel dienen de kwekers helemaal niets te kort te komen. De kweek duiven krijgen dagelijks verse multimineralen grit ( zeer belangrijk !! ) En het voer wordt regelmatig aangemaakt met MG mix van Beute of Biergist van de weerd. In het water bij de kwekers wordt al jaren biolugecol Alluin gedaan.

Bijproducten en medicatie

Op gebied van bijproducten om de duiven optimaal te begeleiden word gebruik gemaakt van de producten van Gert-Jan Beute. Dit A-Z systeem bevalt de duiven en ons prima. Zo krijgen ze al het extra binnen om het seizoen goed door te komen.

Op gebied van medicatie word gebruik gemaakt van de producten van Henk de Weerd. Tevens word voor een check van de duiven regelmatig een afspraak gemaakt bij Jan van Wanrooij.

Leidraad 

Verder is een systeem voor ons een rode leidraad die je volgt met verschillende aspecten die geobserveerd dienen te worden. De kampioen aan het einde van het seizoen is degene met uitmuntende duiven die het minste fouten maakt en het beste zijn duiven observeert om te zien wat ze nodig hebben of waar de tekortkomingen liggen. Een ding is zeker eenvoud is vaak beter dan altijd maar zoeken in een ander product of medicijn. De kwaliteit van een duif geeft ALTIJD de doorslag.